Passion Design Quality
SEK /

Så väljer du rätt LED-ramp

I behov av ljusförstärkning på din bil? Thomas Hagert, vår produktchef på Strands Lighting Division reder ut begreppen och hjälper dig välja rätt i det breda och ibland förvirrande utbudet av LED-ramper.

01

FJÄRRLJUS, SPOT ELLER KOMBINATIONSLJUS?

– En kombination av längd och bredd är att föredra – en combo-ljusbild, vilket är standard för Strands Lighting Divisions LED-ramper. Vissa dioder är mer avsedda för längd medan andra är bättre på bredd, dessa kombineras med reflektorer som antingen fokuserar ljuset eller sprider det. Det är den perfekta mixen som ger det perfekta ljuset. Bredden är viktigt för att vi ska hinna bromsa för exempelvis vilt och längden är viktig för att kunna planera körningen.

VAD ÄR EN BRA PRESTANDA?

– Du kan få en fingervisning om prestandan genom att titta på lux, lumen och watt. Men i slutändan är det förarens upplevelse som är det absolut viktigaste – betydligt viktigare än siffror och det vi ständigt försöker göra så bra vi bara kan.

02

VAD ÄR LUX, LUMENS OCH WATT?

– Lux förklarar enbart hur mycket ljus som finns på en specifik punkt/plats, oftast används lux för att förklara hur långt en ljuskälla lyser, en lux-mätning förklarar dock ingenting om en ljusbilds utformning. Lumen förklarar hur mycket ljus det kommer ut från hela ljuskällan, den säger inte hur långt det lyser eller hur ljusbilden ser ut.

– Många tror att hur många watt en lampan konsumerar är en förklaring på hur ”bra” lampan är, detta är felaktigt och förklarar endast konsumtionen. Många gånger presenteras den teoretiska konsumtionen trots att det är den faktiska konsumtionen som spelar roll. Ett vanligt förekommande fel är att kunder frågar efter en 120 Watts LED-ramp, men oftast menar dem en 20-22” LED-ramp. Den faktiska konsumtionen på dessa kan vara så lågt som 40 Watt.

03

VAD ÄR BÄST – BÖJD ELLER RAK UTFORMNING?

-Den böjda smälter väl in tillsammans med moderna fordons mjuka utformning och ljuset får också en bredare räckvidd. Det klassiska raka ger en högre ljuskoncentration på räckvidden istället.
VARFÖR LED-RAMP MED POSITIONSLJUS?
– Positionsljuset förhöjer inte körupplevelsen, men kan däremot ge den estetiska upplevelsen ett lyft. Det kan vara detaljen som gör ditt fordon personligt och extra tilltalande. Siberia-seriens LED-ramper är ett lyckat positionsljus-exempel.

SLIMMAD ELLER STANDARD?

– Det beror på var du ska montera din LED-ramp och vilket uttryck du föredrar. En fördel med de slimmade modellerna är att de enkelt kan monteras mer dolt, exempelvis innanför grillen. Standardstorleken, även kallad dubbelradig, är för dig som inte är rädd för att din LED-ramp ska synas och vara en del utav ditt fordon.

04

HUR PÅVERKAR LÄNGDEN PÅ LED-RAMPEN?

– De längre modellerna är oftast att föredra om du har bra med utrymme – fler dioder får plats vilket betyder att du kan få ut mer ljus. Fördelen med de korta är att de kommer plats på begränsade ytor och att man kan montera två stycken på samma fordon.

VILKEN RAMP ÄR DIN FAVORIT?

– Siberia DRC, den dubbelradiga curvade versionen är riktigt bra. Jag känner förstås till nyheterna som kommer – min absoluta favorit arbetar jag med just nu – den är förhoppningsvis leveransklar under kommande säsong. Håll utkik efter Nuuk Intense LED-bar, den är något alldeles extra.

VI ERBJUDER MODELLANPASSADE LED-RAMPER

Vi erbjuder ett brett sortiment av kompletta modellanpassade LED-rampspaket som innehåller allt du behöver för en sömlös montering på just ditt fordon.

Utforska Strands Lighting Divisions sortiment av LED-ramper.

LED-ramper